Wednesday, June 30, 2010

~Mood x tentu hala....

dulu masa saya belajar di tahun 1
senior bg tasking pada kami
kne interpreted 'adik-beradik' kami
dengan 1 word
bila baca balik....
pe yg dorg tulis pasal saya
ade la yg tls....ceria....becok....bising...dan macam2 lg
hahahaha.....
saya boleh tergelak blk kalau ingat zaman tu
sbb mse tu kami pun tergelak beramai2
bila baca apa yg kami tulis
takde ambik2 ati pon...huu...ikhlas x?? hihi

mood?
sy memang seorang yg ada pelbagai mood
kadang2 pelik2 jugak....
mood menulis?
huhu...kalau btl2 dlm moodnya, saya boleh tulis macam2...
berbab2 novel boleh siap dalam 1 mlm
tapi...kalau dah betul2 bkn dlm moodnya....
idea tenggelam timbul..sorry la
1 word pon sy x sudi tulis....
huhu

cne saya nk stabilkan mood saya ye?

mood sekarang : blurr...huhu

Monday, June 28, 2010

~Elak.....

amboi, payahnya berada pada 'kedudukan' sekarang ni, asyik kne serang, ni br ngan mak, blm tau lagi nasib saya bila blk kmpg nnt...jmpa mak cik2 yg kdg2 ala2 kepoci...hehehe

last weekend mmgla best outing ngan mak mse hntr zue blk Tawau, tgh msg2 menikmati McChicken emak buka citer "Siti dah bertunang....kahwinnya bulan sepuluh ni"...hehehe saya hanya mampu tersengih without any statement pon yg kuar dr mulut. Siti tu sepupu saya, anak mak long. usianya muda setahun atau dua dari saya, kalau x silap. "Kamu ni bila?" hahahah kan terkeluar ketawa saya....hahaha "mak ni kelakar la" itu je yg mampu saya komen.....dalam hati saya mcm2 perasaan ada.....hadoi......

mcm2 persoalan tmbl dlm benak saya lepas tu. saya ni da kategori tua sgt ke, smpi mak asyik tanya je bila? hurm...saya rasa mcm blm matured enough je nak menjengah ke alam tutttt...huhu...saya baru 24 tahun, ekonomi kendiri pun blm stabil enough, saya msh dlm proses mendidik diri sendiri, dalam proses mengenal kehidupan, mengenal diri sendiri, mengenal dia....bukan senang tau....sy sedang melalui new cycle of life..merubah diri menjadi lebih baik....sbb klu ikut buku ustaz Pahrol, saya yang sekarang 'belum cukup persediaan' menuju ke alam tersebut....entah....mungkin belum masanya...sabar ye semua...anda janganlah mendesak saya...biarkan semuanya berlaku naturally......by the flow~

Saya mengalu2kan anda mendoakan saya ^_^...huhu

~saya sepatutnya.....

gembira
suka
bahagia
tersenyum
dan
lebih2 lagi
bersyukur....
atas semua yang Allah telah kurniakan

Ya Allah
Semoga aku bukan dari golongan hambaMu
yang kufur nikmat

~dia juga (+_=)

Friday, June 25, 2010

~My Du'a....



Let's pray together...

~saya.......

saya sengaja...
biar.....

Thursday, June 24, 2010

Wednesday, June 23, 2010

~Minggu tanpa office~

Bukanlah office saya xde
saya yg xde di office
isnin : Perasmian ChloropHyll Drops di Melaka
Selasa : Meeting dengan Sureco di Wangsa Maju
Rabu : MIHAS di Matrade Kuala Lumpur
Khamis : Press Meeting di Melaka
JUmaat :...apalah agaknya.....

rindu ngan kerusi pusing2....
huhu

Tuesday, June 22, 2010

Saturday, June 19, 2010

Full Review : Palestin Tak Pernah Gentar - Memburu Menang atau Syahid?



Assalamualaikum,
Waktu n3 ni di tulis, saya baru selesai mengesat peluh di dahi... hari ni saya mulakan balik xtvt yg dah lama saya tinggalkan....jogging (atau bley juga saya katakan xtvt yg plg saya suka ngelat..hehe). Tapi kali ni saya buat kelainan.....saya x berlari tapi berjalan laju sambil menghabiskan membaca buku karangan Zulkifli Mohamad Al-Bakri & Fatimah Syarha Mohd Noordin "Palestin Tak Pernah Gentar". Biarlah semua mata memandang...yang penting saya kena tamatkan buku ini juga...selagi tak habis..saya takkan henti berjalan...

awal pembacaan saya, telah saya catatkan sebelum ini apabila ia benar2 mengacah air mata saya mengalir. Namun, apabila lembaran demi lembaran saya terjah, hati saya jadi panas, sepanas air mata rakyat Palestin yang menderita. Helaian demi helaian membongkar kebinatangan Israel sejak zaman berzaman...dari zaman para anbiya' sampai zaman teknologi canggih yang fana ni.
Ketahuilah apa yang berlaku pada masa ini, telah mereka dirancang dengan teliti beratus tahun dahulu. Betapa binatangnya mereka, bukan sahaja 'memakan' musuh/mangsa tetapi 'anak' sendiri pun sanggup dibunuh demi kepentingan, keegoan, kedegilan dan sifat kebinatangan mereka. Tak ada perkataan yang baik untuk semua Yahudi. Kalau ada yang mempamer sifat baik....sikit pun saya tak percaya...memang telah tercatat dalam sejarah, Yahudi hebat bermuka-muka....

Saya baca lagi...saya jadi benci....hati saya hiba melihat gambar kanak-kanak palestin menjadi mangsa serangan bom kimia fosforus...habis ranap semuanya....kulit, daging, tulang....masyaAllah...sehingga kering air mata pun....sengsara mereka terus berlanjutan....

apalah maknanya Palestin tanpa al-Quds??? Betapa ia dimuliakan Allah dan Rasul. Di sana, tempat bermulanya 3 agama samawi.....di sana tempat nabi di israk kan, di sana....Saidina Umar mendapat kunci membebaskan al-Quds, di sana...kegemilangan tentera Salehuddin al-Ayubi terlakar......Tapi, Yahudi Laknatullah memperdaya seluruh dunia hingga terjadilah apa yang terjadi sekarang.

Cita-cita Yahudi besar...Ingin menakluk dunia...ingin menjadi kuasa teratas.. Taurat asal di pesongkan, Rabbi dimuliakan lebih dari Nabi Isa..Mereka menggonggong leher2 nama2 besar di dunia kini, Presiden AS misalnya...satu persatu....Bill Clinton, Bush...kini Obama...

Mereka kuasai semuanya perlahan2....peralatan canggih, ubat2an, makanan, ilmu, hiburan, teknologi, mata wang....semuanya...mereka mahu dunia bergantung sepenuhnya kepada mereka...bagi mereka hanya Yahudi yang mulia, bangsa lain (goyyim) adalah hina seperti binatang...siapa goyyim bg mereka?? kitalah..yang bukan Yahudi....Ciss betul....

Banyak yang ingin saya kongsi, tp makin saya mengkoreksi, makin sakit hati....
Hati saya makin pedih membaca lembaran terakhir dengan al-Syahid Dr Abdullah Azzam :
(klik pada gambar untuk paparan besar)

Kalau saya diberi peluang untuk bersama ke Palestin...saya psti tidak akan menolak!!!!
Saya pasti bersama mereka~

Share

~Hilangkah~

Oh....
apa yang dah terjadi pada mata, otak, akal dan minda saya??
semuanya dah jadi perlahan kah?
kemana perginya kebolehan menghabiskan buku setebal 400++ dalam masa kurang 5 jam?
buku "Palestin tak pernah gentar"
cuma setebal 200 helai
tu pun sampai 2 hari saya ambil untuk tamatkan
buku "natrah" pulak baru 1/10 agaknya...
oh....kemanakah kemampuan itu pergi
saya da hilang fokus~
Ya Allah
aku mohon kau kembalikan
apa yang telah kau hilangkan
mungkin kafarah atas apa2 salah, silap dan dosa ku yg lalu

Kemanakah??

Friday, June 18, 2010

~Rindu~

Melankoliknya malam ni
sejuk, sunyi, tenang
tapi hati saya gundah
dalam hati saya ada rindu yang menggunung
saya rindu semua....
rindu pada emak dan masakannya
rindu pada haikal, wafi dan dibah serta keletahnya
(helmi kecik lagi....so, keletah apa yg dia da pndi ye?)
rindu menyakat zue
rindu pada abah yang tak bersama kami
(selamat hari bapa in advance abah.....ain sayang abah alot (T_T)
rindu'nya'...rindu'mu'
rindu....
emak, 9 tahun dulu
mase org g jambori PPIM kt Kelantan
mak ingat tak org nangis tepon....
malam ni, org nangis lagi....
hu~ rindu la (T_T)

kamu...rindu saya x???

~ikrar~

saya janji saya takkan buat lagi....insyaAllah~
saya mesti kuat hati~
jgn menyimpang arus sgt.....
klu nk 'advanture' pon...kena bergak tau ecah.....

gud girl ecah ^_^

Sealed With a Kiss

it's 7.32am
my fon was ringing
i've got a message
"She's want to leaving us today"
my tears trickling
similarly with 'cik seceria warna pelangi'
sad morning....silent & melancholic
We will gonna miss u 'cik the journey & destiny'
sob..sob....

afternoon comes,
just updated 'cik princess sya's' ayah news
he was operated for lung disease @ IJN
hopefully everything will be ok, Amin~
uncle, hopefully we can eat durian banyak2 again ^_~

and the evening,
i still do my work
not on my chair
still doing designation
(run from my job scope..hehe)
...and after all i just proud of my self
for the result...
i just luv art~~ ^_^

tonite.....
maybe...just lepaking at tasik
studying of people character
& continue my reading season.....
....actually i miss the laksa there..hehe....
..come join me n_n...


(not understand my write up??? just ignore...and do not re-reading..hehe)

Thursday, June 17, 2010

~Sebuah pelayaran~

pagi ni heboh di opis saya tentang perceraian Azrinaz dengan Sultan Brunei,
masing2 menggoogle,
mne yg tak kenal sibuk pulak suruh saya search gambo si azrinaz tu,
cun minah tu~~kata dorg...
tak kurang yang tanya
"kenapa dia bercerai"
mudah jawapan saya "dah tak ada jodoh" huhu
sbb saya pun mmg tak tahu punca sbnr (1 dunia pun umumnya x tau)

siang sikit saya tgk sorg akk ni tgh menyusun borang mahkamah rendah
saya tau...
daripada pengalaman saya yg tgh bpraktikal kat mahkamah syariah
tu semua borang minta cerai (fasakh),
saya pandang je dari tepi meja,
hati saya jadi walang, bila dia tanya2 saya,
saya jadi kaku...
x becok menyuarakan pendapat mcm biasa....
dalam hati saya
"jodoh ni kadang2 x panjang,
sekuat mana pun kita berusaha,
kalau takdir kata 'tidak'...maka tidaklah...
tapi saya percaya,
kuasa doa, ikhtiar dan usaha mungkin boleh mengubah 'takdir'...
wallhua'lam~

sepanjang 24 tahun 15 hari menjadi diri 'saya'....
mcm2 saya dah nmpak dlm pelayaran sebuah rumahtangga...
ya, saya belum pun pernah berkahwin,
tapi saya puas melihat org disekeliling saya,
ada yang bercinta kemudian bahagia ke jinjang pelamin,
ada yang bercinta terputus di tengah jalan yang berliku,
ada yang tak bercinta, berkahwin tetapi bahagia rumahtangganya,
ada yang kahwin, bercerai, kahwin lagi, bercerai lagi, kahwin lagi.....
ada yang bercerai mati dan ingin setia sehingga tidak menerima sesiapa selepas itu,
ada yang berpoligami kemudian berantakan,
ada juga yang berpoligami tapi hidup harmoni dan aman....
ada juga yang terus tak percaya pada institusi perkahwinan krn melihat parents dia divorse (na'uzubillaiminzalik)...

di golongan manakah saya akan berada???

~"Ya Allah semoga Engkau golongkan aku dikalangan hambaMu yang dipermudahkan dalam pelayaran kehidupan~

"Kapal yang berlabuh adalah selamat...tapi bukan itu matlamat kapal itu dibina"

~Nazak...erk~

it's yesterday actually
saya memang rushing nk blk coz
x asar lagi
bkn pe.....sumernye kerana
'simptom rasa x selamat bila masuk toilet'
hahaha

as usual when the door open
ada 5 suis yg aku wajib buka
suis lampu utama, suis air-cond, suis on laptop, suis on air-cond(remote), suis on tv
complete

after solat
dgn x mndi nye...
bukak ternet dlu
then...mummy call
ask me tuk blk kmpg....
huwa...cne ni mummy

ayat plg best mummy bg rini
"Moga2 dapat jodoh yg sme perangai ngan kamu"
hahahaha
gelak guling2 saya
"Mana boleh mak....teruk la klu sme perangai..haha"

after babai2 mummy
ttbe 'tet...tet....tet....'
laptop mengelurrkan bunyi
non stop
da mcm bunyi icu monitor pon ada
eh apasal ni
bateri ok jek......
ttbe......pap! off

huk aloh....
ape kejadahnya ni.....
laptopku mengalami situasi nazak ketika ini
OMG.....erk~~~

wat to do....
baca buku yo la..huhuhu

~~~(^_^)~~~~

(pinjam pc opis jap post n3 ni...hehe)

Tuesday, June 15, 2010

Kita memang mudah lupa....

Masa entry ni ditulis,
saya baru mula membuka lembaran demi lembaran
buku yang bertajuk
"Palestin Tak Pernah Gentar"
(Hadiah hari jadi dari cik Seceria Warna Pelangi...tenkiu)
air mata pertama menitis di helaian pertama
pada puisi karangan Rusnah Abu Samah
tajuknya 'Secangkir kopi seteguk darah'
Coretnya ;

Malam itu aku masih di kedai kopi,
menghirup kopi hitam dan melahap roti bakar
bersama teman dan sahabat
sambil duduk aku mengerling pada skrin tv besar
melihat sebuah berita terkini

ooo..lupa aku bahawa
ada insan di bumi palestin
tengah meratap-ratap pilu dan sedih
seorang wanita mencari anak gadisnya yang hilang
dalam timbunan puing-puing bangunan runtuh
dan peluru bersimpang-siur berdesing di telinganya
dia terus menjerit dan meraung-raung
atas kehilangan itu
dan wanita itu berlari-lari tanpa arah lagi
mencari anak lelakinya yang masih kecil
telah terlepas dari pautan tangannya
dan dilihatnya dari gelimpangan celah-celah mayat itu

ada sekujur mayat kanak-kanak
yang masih memegang senapang mainan di tangannya
itulah anaknya
dan dia terus menangis serta manampar-nampar mukanya
mencari suaminya dan di lantai dilihatnya titisan darah
Syahid! Syahid! Syahid! jeritnya

aku hirup lagi kopi yang tinggal setengah...panas
dan aku kunyah sekeping roti bakar
temanku sibuk mengetip laptopnya
dan TV terus menyiarkan lagi

Setiausaha negara Amerika berkata-kata
sedang mencari formula mahu keamanan
aaah.. berkata atas kuasa veto
hanya sebuah laporan, tidak pernah ada satu pakatan
hanya sekadar mahu buat alasan
biar dunia tahu bahawa tugasnya tidak berakhir
Obama akan menyambung...
dan katanya setiap keputusan harus dipatuhi
dan lihat sajalah... peperangan itu...untuk siapa?

aku hirup lagi baki kopi
nikmatnya...rasa..tiada apa nak dirisaukan
TV itu terus menayangkan gambar

seorang lelaki sedang mengusung jenazah sahabatnya
yang berlumuran darah, kepalanya telah terluka
yang lain sedang menjerit-jerit
mencemuh dan memohon pertolongan
dan manusia di bumi Palestin sangat gawat
dentuman bom seakan membelah bumi
peluru seperti taufan membedil musuh dan lawan

terdengar orang di sebelah meja aku berkata
"biasalah dalam peperangan....
gawat, cedera dan mati
dan inilah jadinya kalau rundingan tidak selesai"
sahabat lain tergelak dan tersenyum sinis

aku masih lagi melihat berita akhir
ramainya anak-anak Palestin yang telah menjadi mayat
diatur berbaris.... sebak menyelinap di dadaku
kenapa peperangan boleh mengorbankan kanak-kanak?
Kenapa Zionis lakukan itu? Untuk apa?

mereka mahu bumi Palestin
jangan ada bangsa palestin
bukan kekejaman, tapi pemusnahan dan penghapusan
dan aku memandang sekeliling
tiada siapa yang mahu ulas berita itu
itu di Palestin, kita disini
di kedai kopi...aman....

dan tiba-tiba cawan aku terjatuh ke lantai
pecah, berderai, serpihan kaca bertaburan,
ini hanya sebuah cawan kaca yang sangat murah harganya
semurah nyawa anak Palestin
dan aku tinggalkan kaca itu...

dimanakah aku sekarang ini...
apakah aku mahu berkira-kira
bercerita perjanjian autonominya
PLO dengan sejarah Yaser Arafat atau Hamas dan Fatah,
kini semuanya boleh berbicara
tapi siapa yang sanggup menggalas senjata?

dan siapa yang sanggup mati?
siapa yang akan mara?
dan siapa yang akan kecundang?
korban tidak mengenal kawan dan lawan
kanak-kanak, wanita dan orang berdosa
sebuah percaturan dalam peperangan
dan aku terus juga melihat gelimpangan mayat-mayat
saksi sebuah jihad...apakah di hati atau di mataku?

dan disekeliling saya
jiran tetangga saya
kawan-kawan...di pejabat, di lanam FB, YM...
semua berkata tentang piala dunia
terlupa sudah deritanya Mavi Marmara dan rachel corrie seminggu yang lalu
baru seminggu....
seminggu yang lalu....
bangun disepertiga malam...solat hajat...berdoa untuk keselamatan
krew kapal, sukarelawan dan Gaza
minggu ini, bangunnya demi BOLA!!!!
dulu laungannya
GAZA! GAZA! GAZA!
kini bertukar
GOL! GOL! GOL!
itulah....kita memang mudah lupa
saya, kamu dan mereka...
kembalilah....GAZA menanti doa kita....

~Kita memang mudah lupa~

Share

Friday, June 11, 2010

ape da....

ape da aku ni...
baru cket da gelabah...
dolu..da elok2 kembali ke trek asal...
konon nk follow the flow
alih2 baru kene 'cucuk' cket
da melatah
relaks la ain =]
buat malu je ngan bobob n ipin...
hari2 da la dorg je yg kne layan ko mbebel
(bley ke gne 'dorg' tuk makhluk 2 ekor tu??hehe)
relaks...relaks....
keep on du'a
insyaAllah...Allah tak akan hampakan hamba2nya
cuma tak tahu bila, kat mana, macam mana, siapa dan apa yg Dia nak bagi...
tungguu.......je la

ok Ain...keep on du'a =)

Thursday, June 10, 2010

ha....buat ape tu???

hah!!! (terkejut x?) hehehehe
ooo...skodeng my blog ye..hehehe
tape...tape..teruskan...hahaha

actually kesian korg yg bce blog ni kn?
(atau bley juga aku anggap kertas conteng)..hehe
actually 'kertas conteng' ni xd pe pon
aku just suka suki tls2 pe yg terjadi
(betul2 masa aku tls each n3) hehe

korg x rase nyesal ke buka blog yg ntah apa2 ni?
hahaha

tp aku tau de sorg budak tu suka la sgt skodeng blog ak ni
semata-mata nak curik dengar desa.fm
apeda cik seceria warna pelangi neh...hehe

k...keep on reading
support my blog
my blog is myself
kehkehkeh.....
tata =)

(aku sje tuko style...arah cni plak..hehe)

Wednesday, June 9, 2010

hah!!! Alamak....

hadoi...
cane ni....
gelabah jap....
hahaha
k...wat2 bese je..hahaha

buka buku...buka buku...
Natrah : Cinta . Rusuhan . Air mata

ok la kan....
dari duk boring2 ni
bek amalkan tabiat membaca

seb baek saya mmg ske reading n writing..hehehe
mari temankan saya baca meh...kehkehkeh

turn on light....fokus reading =]

Psychopath....

entah apa musim skang ni, berderetan 'status' ala2 psikopat kt wall FB ni...hey tgk2 la org sekeliling klu nk meluahkan rasa ulu ati kome tu...hahaha

but..cite2 pasal psikopatt ni...actually dua 3 ari ni, aku pun da mcm psikopat, mcari profile2 org2 yg aku admiring...kehkehkeh....spe?? haruslah org2 hebat...hahaha
Dorang ni la para pejuang Lifeline 4 Gaza n all the Malaysian reporters yg follow... taksub aku cari...non stop...da jumpa pndai plak sengih n nangis sorg2..huhu...your struggle in Mavi Marmara & MV Rachel Corrie inspired me (=

oh ya, aku dah launch my official writing blog/ page... u guys bley view kat http://ainulabdul.blogspot.com...happy reading.....

tired...sleepy...& zzzzzzzzzz..

Friday, June 4, 2010

Wonderpets (=

this is not about the television show
this is not about mingming says,
"Ini Serius"
Just not...
this is about friendship
the true friendship
yesterday they're with me
today i'll be with them
tomorrow?
the sequence just repeat and repeat
thanks all
from now, i learn
how to appreciate everything around me
i have my luvly family
who are standing with me
even in most worse situation
who are not even bored to advice me
although sometime it's hard to hear
but it's meant to me
i have my luvly friends
who are always standing beside me
together we up..together we down
in the dark, also in the glitter day of life
i must admit that i was have everything
Syukur Ya Allah
Alhamdulillah~

May Allah Bless all of Us~~Ameen (=

Wednesday, June 2, 2010

is it the end of the day

it's 01st June....
it's my mummy's birthday...
"Happy birthday emak =)"
i have some course @ KL diz evening
grateful i'm just get k.long's car
it's Gen2 actually

my meeting was extend
so....it's late to start my 'blurrr' journey...

my course finished
so, just drive home back la...
OMG.... i'm lost
it's a raining day....
really heavy rain....

unfortunately....
bang!!!!
OMG....Ya Allah...
the film is just like rewind back..
please say that this is just a dream
no...it's not....

.......
(not in gud condition)

thanks olo, pjah, alan n naqib
u guys really help dis pity blur gurl

y?
y it's happen today?
it just a day before my birthday...
around 11pm....everything was almost done
everyone is really tired n hungry because of me...
really sorry to u guys

it's almost 12.00am of 02nd June....
we are around i-city
with the glittery shining lamp
they celebrated my 24th birthday
with the very cute special cake, candle
n special request of Happy Birthday Song from the group of singer there....
i really dunno how to say my thanks to u guys
really love u...

today is 02nd June...
i'm not fully recovered frm my 'trauma'
not in that condition
really scared of being lonely
there is a lot of bday wish on my FB wall
thanks for pray for me guys....

until there is a friend
he advice, motivate n give me some tips
that time, i'm just cannot hold it anymore
scared, worried, everything.....
i'm just spread out everything....
n really thanks for your support....

now..it's almost 12am of 3rd June,
the day is getting pass
do tomorrow still another day for me??

Allahuakbar!!