Thursday, August 30, 2012

DIY : Bunga Tisu (Tutorial)

Pelik jugak kenapa orang duk panggil benda ni bunga tisu padahal kebanyakannya bukan buat dr tisu pon. Yang ini saya buat dari crepe paper atau dalam bahasa saintifiknya, Kertas Jagung :)

Entah kenapa hari ini saya bermurah hati untuk kongsi tutorial untuk buat bunga pahar dari crepe paper ni.
Cekidaut!!!

  1. Bahan2 yang sgt raw adalah seperti berikut:
 Crepe paper yang kalernye ikut suka, reben, kain jaring2, bunga kecik, pelilit, dawat bunga, lidi dan yang paling penting RAJIN. hehe...
2. Bila dah melalui 1 proses yang agak renyah, bahan2 di atas telah di jadikan sperti di bawah :


  1. yang cam tak nampak tu ialah crepe paper yang telah di potong dalam sukatan lbh krg 8" x 3" kot.
  2. reben yang telah diikat mengikut kretiviti dan kemeriahan yang korang nak
  3. pelilit
  4. dawai ( 1 batang yg 35mm potong 4)
  5. kain jaring2 (^_^)
  6. lidi
3. Memula susun crepe paper tadi (blgn ikut suka hati) elok dan mula melipat gaya kipas sampau hujung sampai jadi macam ni:

4. pastu ikat dengan dawai cam ni:


Pastikan dawai nye sebelah panjang n sebelah pendek supaya senang cket nk gulung2.

5. Hujung dia potong kasi ada curve sikit (tapi kalau korg nak wat tajam2 ke suka hati ler.)
Sorry la kalau x berapa nk terang.
6. dah boleh start cantum dengan reben2 yang telah di ikat tadi cam kat bawah ni:
Lilit kukuh2 dengan pelilit tu tau. Teruskan usaha melilit sampai ke bawah.
7. Ops, berhenti kejap di pertengahan and bolehlah klu add cket accesories and jaring2 tu.
Kalau nk letak jaring2 tu make sure dia di letakkan mengahala ke atas utk mengelakkan ia tercabut / terlurut bila dah letak telur nanti.
8. Habis melilit, boleh buka kelopak crepe paper tadi satu persatu. Tarik dengan kuat dan berhati2 supaya dapat menghasilkan alunan kelopak yang manis di pandang mata :)
9. Taraa! siap sudah :)


Selamat Mencuba... :)

Nak tahu lagi?
Jom follow kami di instagram "my_little_anique" atau tengok SINI dan SINI

4 comments:

elza said...

tq sudi share.....

ainulanique said...

no problem :)

syafinazt harun said...

sy buat pakai tisu.... tp xda la cntik mcmnie.... sy buat simple ja.... utk kwn2 yg akn melangsungkan perkahwinan....

redrosemama said...

Idea yg menjimatkan dan cantik dipandang.....